Möblera rätt – rum för rum

Hur du möblerar är väldigt viktigt för hemmet. Men detta är lätt hänt att glömma bort. Ofta tar du kanske helt enkelt möblerna för givet. Antingen passar de in och du trivs eller så är du egentligen missnöjd men tänker inte på möjligheten att uppdatera och förbättra. Här följer några möbleringstips rum för rum.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett centralt rum i många hem. Det är här du kopplar av med familj och vänner. Du läser, pysslar fikar och tittar på TV. Därför blir några möbler viktigare än andra. Ta sittplatser och avställningsytor till exempel. De måste vara utformade för att uppmuntra till trevligt umgänge.

Gällande sittplatser är det klassiska valet att ha någon typ av soffa i sitt vardagsrum. Detta är praktiskt och bekvämt men inget måste. Du kan även välja att kombinera soffa med till exempel en fåtölj eller bekväma kuddar och puffar på golvet. Prova gärna att bygga ett eget soffbord av exempelvis gamla bräder.

Furniture for a living room

Kök

Idag syns alltmer tendensen att köket tar över rollen som hemmets hjärta. Många samlas gärna vid matlagningen för att prata och kanske dricka en aperitif innan middagen. En stor trend i det sammanhanget är den mångsidiga köksön. Förutom att ha den som arbetsyta kan ni här både äta, samtala och arbeta.

Istället för köksö har många sin matplats i köket. Numera är det ofta så att det även är här man sitter med sina gäster snarare än i en separat matsal. Köksbordet är en central möbel som gärna får vara härligt gediget i trä. Matcha med udda stolar i olika färg och form.

Sovrum

I sovrummet tillbringar du uppemot en tredjedel av våra liv. Det handlar om den tid du sover vilket gör sovrummet till vårt kanske viktigaste rum. Betydelsen av ordentlig vila och återhämtning kan nämligen inte skattas högt nog. Steg ett är att välja en lagom bred och mjuk säng av hög kvalitet.

Bedroom furniture

Även sovrummets belysning kan göra stor skillnad för vårt välbefinnande. Den ska vara stark nog för att vi ska kunna läsa morgontidningen eller en god bok på kvällen. Samtidigt bör ljussättningen vara mjuk och anpassningsbar. Lampor med dimmer kan vara en bra investering. Likaså väggar i rogivande färger som pasteller, blått eller grönt.

Utomhus

Att ha balkong eller trädgård är härligt. För att göra mesta möjliga av din utemiljö bör även den inredas med eftertanke. Mycket kommer att påminna om sovrummet med till exempel en sittgrupp eller andra vädertåliga möjligheter att slå sig ned. På sommaren kan du med fördel flytta ut en del krukväxter för ökad trevnad.